Sjukvård och #strumpgate

Publicerat den 24 september, 2016

erika_strumpor

Denna krönika har publicerats i AIP

Landstingsvalet om två år borde handla om strumpor och den försämrade sjukvården. Och hur dessa två saker hänger ihop. Strumpskandalen angår nämligen alla som suttit i timmar och väntat på akuten, oroat sig för förlossningsplats eller fått en uppskjuten operationstid.

För att kunna ha en vård av bästa kvalitet måste våra skatteintäkter användas klokt. Så är som bekant inte fallet i Stockholms läns landsting. Slöseri och inkompetenta upphandlingar har blivit ett signum för den styrande alliansens decennium i landstinget. Vi i Stockholms län betalar nu landets dyraste sjukvård – men när vi är sjuka får vi inte den bästa vården, jämfört med andra landsting.

Den moderatledda alliansen har återigen misslyckats med att hushålla med vårdens resurser och beslutat om ett avtal för stödstrumpor och bandage där kostnader gått upp till nästan 500 miljoner kronor på ett år. Och strumpor har – utan att patientens behov kräver det – fått kosta 6 000 kronor paret när det finns alternativ för 100 kronor. Helt oacceptabelt såklart.

Ett enormt slöseri med skattebetalarnas pengar, och ett av flera exempel på misslyckade upphandlingar och dyra vårdprojekt. Spårvagnen blev rekorddyr. Nya Karolinska Solna byggdes efter en ideologisk OPS-upphandling och har hittills blivit tio miljarder dyrare än planerat. Slarv med ekonomin drabbar i slutändan patienter och vårdpersonal.

Nu när landstingsalliansen vill privatisera ytterligare ett akutsjukhus finns det skäl att vara mycket orolig. Långtgående privatiseringar löser inte vårdens utmaningar och inkompetenta upphandlingar äventyrar resurserna. Nu måste krafttag tas för att liknande misstag i en upphandling inte begås igen. Det behövs en revision av både strumpupphandlingen och Nya Karolinska, samt att nya riktlinjer för upphandlingar tas fram så att enbart seriösa anbud i god konkurrens godtas.

Men det finns ju tyvärr inga regler mot att vara inkompetent som en professor i juridik kommenterade #strumpgate. Det går däremot att välja nya beslutsfattare i valet om nästan exakt två år.

Publicerat i:

Kommentarer inaktiverade.