Sjukvården i Stockholm är i fritt fall

Publicerat den 19 mars, 2017

 

Skriver i Svenska Dagbladet tillsammans med 24 andra gruppledare i länets kommuner om krisen i Stockholmsvården och vad vi vill satsa på.

Sjukvården i Stockholm tycks vara i fritt fall. De senaste veckorna har larmrapporterna kommit allt tätare – från patienter som upplevt kaoset på akutmottagningarna, från anhöriga som tvingats se sina nära och kära vårdas i korridorer, från personal som trots hjälteinsatser känt att de inte räcker till. Väntetiderna på akuten har i vissa fall varit 40 timmar, bemanningen har måst lösas genom upprepade 12-timmarspass och nästan 600 vårdplatser var stängda under julledigheterna. Det är 250 fler än under samma tid förra året.

Tyvärr är vi inte förvånade. Den moderatledda alliansen har styrt Stockholms läns landsting i tio år. Det vi ser är helt enkelt resultatet av deras politik. Privatiseringar genom så kallade vårdval har tillåtits kosta hur mycket som helst vilket har tagit pengar från nödvändiga satsningar på personal och vårdcentraler. Vårdkonsumtionen i Stockholm är trettiofem procent högre än i de andra stora landstingen, utan att folkhälsan är nämnvärt bättre. Ledande experter beskriver vården i länet som höggradigt splittrad. Lägg därtill upphandlingar av strumpor för 6000 kronor paret, konsultnotor i hundramiljonersklassen och miljardfördyringar i prestigeprojektet Nya Karolinska Solna. Detta är det moderatledda landstingsstyrets ansvar. Krisen är deras verk.

Vi är oroliga. Främst över hur krisen slår mot våra kommuninvånare. Vilken vård kommer de att få om de drabbas av influensan eller halkar och bryter ett ben? Kommer den kommunala omsorgen och hemtjänsten att behöva lösa uppgifter som den inte är rustad att lösa?

Alla länets invånare har rätt till en god vård oavsett var de bor. Privatiseringspolitiken har inneburit att vårdgivare fått etablera sig var de vill, vilket ofta varit i Stockholms innerstad. Där finns exempelvis 45 procent av länets alla gynekologmottagningar, 45 procent av hudmottagningarna och 30 procent av öron-näsa-hals-mottagningarna, trots att bara 15 procent av länets befolkning bor där. Det kan inte kallas för en jämlik tillgång till vård.

Den rödgröna regeringen har genom välfärdsmiljarderna och den så kallade professionsmiljarden gett Stockholms läns landsting ett tillskott om mer än 600 miljoner för 2017. Det finns flera sätt att använda dessa pengar för att lindra den kris som det moderatledda landstingsstyret skapat.

• Bygg nya moderna närsjukhus i Skärholmen, Barkarby, Handen och Tumba. Länet växer snabbt och det behövs bättre närsjukvård och fler geriatriska vårdplatser för våra äldre som nu far illa på akutmottagningarna för att det saknas platser.

• Öppna närakuterna nu. Närakuter inrättades ursprungligen av socialdemokraterna men lades ned efter 2007 av det moderatledda styret. Nu har man sent omsider insett att det var ett misstag. Vi anser att närakuter omedelbart måste öppnas vid akutsjukhusen i Södertälje och Danderyd samt vid Södersjukhuset och Karolinska i Solna och Huddinge. På sikt behövs det närakuter på betydligt fler ställen i länet inklusive den existerande närakuten Löwenströmska i Väsby som idag hotas av nedläggning. Närakuterna ska avlasta de stora akutmottagningarna, samordnas med övrig vård vid exempelvis vårdcentralerna, och de ska inte privatiseras.

• Satsa på vårdcentraler och jourläkarbilar. Barn och äldre ska alltid få snabb och god vård på sin vårdcentral. Fasta läkarkontakter och kontinuitet ger trygghet. E-hälsoverktyg och rådgivning ska utvecklas. Fler ska kunna träffa läkare hemma.

• Gör vården mer sammanhållen och patientcentrerad. I stället för att fortsätta moderatstyrets privatiseringar och sönderstyckning av vården ska inspiration hämtas från Norrtälje, där landstinget och kommunen samarbetar för att möta invånarnas behov av vård och omsorg.

• Satsa på personalen.  Personalpolitiken och arbetsmiljön måste förbättras för att stoppa personalflykten och kunna öppna fler vårdplatser. Vi vill att schemaläggningen förbättras och att antalet rekryteringsbostäder ökas. Personalen ska kunna lägga mer tid på patienten och mindre på administration.

Krisen i Stockholmsvården beror inte på brist på pengar. Det moderatledda landstingsstyret har haft tio år på sig med de bästa ekonomiska förutsättningarna av alla landsting i riket. Krisen beror på hur pengarna har använts. Moderatstyret har ständigt valt att lägga dem på sin privatiseringsagenda. Resultatet är en sjukvård som tycks vara i fritt fall.

Vi socialdemokrater vill att vårdens pengar ska gå till vården.

Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting

Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje

Mathias Boman (S), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby

Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro

Patrik Isestad (S), kommunstyrelsen ordförande i Nynäshamn

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka

Ibrahim Khalifa (S), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge

Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje

Annica Gryhed (S), oppositionsråd i Täby

Daniel Larsson (S), ledamot i kommunstyrelsen i Lidingö

Arne Närström (S), oppositionsråd i Salem

Märtha Dahlberg (S), oppositionsråd i Nykvarn

Freddie Lundqvist (S), oppositionsråd i Sollentuna

Anita Mattsson (S), oppositionsråd i Tyresö

Sara Heelge Vikmång (S), oppositionsråd i Huddinge

Arne Öberg (S), oppositionsråd i Solna

Hanna Svensson, oppositionsråd i Ekerö

Mikael Lindström (S), oppositionsråd i Värmdö

Jaana Tilles (S), oppositionsråd i Vallentuna

Bengt Sandell (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Vaxholm

Ann-Christine Furustrand (S), oppositionsråd i Österåker

Peter Schilling (S), oppositionsråd i Sundbyberg

Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd i Nacka

Publicerat i:

Kommentarer inaktiverade.