Sveriges välfärd ska gå att lita på

Publicerat den 16 september, 2016

andersson_ullberg

Skriver med finansminister Magdalena Andersson i Expressen

Under sina tio år vid makten har det moderatledda styret i landstinget sakta men säkert kört landstingets ekonomi i botten.

Att ansvara för våra gemensamma resurser är ett stort och allvarstyngt uppdrag. Medborgarna förväntar sig effektivitet och god hushållning med våra gemensamma resurser.
Det är därför inte konstigt att många stockholmare reagerade starkt när nyheten om landstingets orimliga avtal med leverantören OneMed briserade.

I söndags framkom dessutom att landstinget inte bara upphandlat kompressionsstrumpor för 6 000 kronor per par. Landstinget har också förbundit sig att inte kräva några pengar tillbaka från företaget – även om man finner att företaget gjort fel.

Tyvärr är detta inte första gången som landstingets ledning har uppvisat en provocerande oaktsamhet med stockholmarnas gemensamma resurser. Under sina tio år vid makten har det moderatledda styret i landstinget sakta men säkert kört landstingets ekonomi i botten.
Prestigeprojekt och privatiseringsideologi har fått gå före säkrandet av själva kärnverksamheten. Detta har skapat en region där sjukvården blivit den dyraste i landet, utan att vara i närheten av att vara den bästa.

· Nya Karolinska universitetssjukhuset har hittills blivit tio miljarder dyrare än ursprungligen planerat, och har totalt kostat nästan tio gånger så mycket som jämförbara sjukhus i Tyskland. De borgerliga partierna vägrar låta göra en fullständig revision där affären granskas och lärdomar dras.
Minst fem miljarder har spenderats på Spårväg City (eller NK-expressen) – trots att projektet har avsevärt lägre samhällsnytta än andra nödvändiga investeringar i vår kollektivtrafik.
· Under de senaste åren har flera vårdcentraler och andra delar av landstingets verksamheter har sålts ut för en bråkdel av sitt egentliga värde. I det mest uppmärksammade fallet med vårdcentralen Serafen såldes verksamheten till ett pris som var mindre än fem procent av dess egentliga värde.
· Vården har styckats upp och privatiserats genom introduktionen av ett stort antal så kallade vårdval. Dessa blev enbart under 2014 mer än en miljard yrare än de skulle ha varit med en kostnadsutveckling i nivå med resten av sjukvården.

De här bristerna är allvarliga nog, men än värre är att de borgerliga partierna inte har dragit några som helst självkritiska slutsatser av sin hantering.
Efter att misslyckade upphandlingar och privatiseringar kostat skattebetalarna miljardbelopp vill de nu gå vidare och privatisera ytterligare ett akutsjukhus.
Välfärden ska gå att lita på och varje skattekrona som vi gemensamt betalar in ska användas rätt och med respekt för det arbete som ligger bakom den.
I Stockholms läns landsting kräver nu vi socialdemokrater en fullständig revision, genomförd av en oberoende extern aktör, av affären kring Nya Karolinska universitetssjukhuset.
Vi anser det vara motiverat att hela upphandlingen av förbrukningsartiklar (inklusive 6000-kronorsstrumporna) också underkastas en extern granskning.

Stockholms läns landsting är den största politiska församling i landet där Moderaterna fortfarande styr.
Landstinget är därmed ett skyltfönster för den moderata politiken och vi vet att förbindelserna mellan Moderaterna på riksplanet och i landstinget är täta. Därför måste också frågan gå till Anna Kinberg Batra och den moderata partiledningen: Stödjer Moderaterna nationellt en fortsatt privatisering av akutsjukhus och ytterligare privatiseringar genom fler vårdvalssystem – trots att det visat sig vara en mycket dyr affär för invånarna i Stockholms län? Och varför motsätter sig Moderaterna att upphandlingen av NKS, en av de största upphandlingarna i Sveriges historia, granskas?
Sverige och Stockholm ska ha en välfärd som går att lita på. Det kräver en strikt och ansvarsfull hantering av våra gemensamma medel. Nu måste Moderaterna lägga alla korten på bordet.

Publicerat i:

Kommentarer inaktiverade.