Erfarenhet utan mineralpuder

Publicerat den 2 juni, 2016

Skriver krönika i NSD idag

”Blockpolitiken förblir skadlig för vårt land”. Det var det vackraste och viktigaste som statsministern sa i samband med regeringsombildningen. Stefan Löfven är, med sin bakgrund i den fackliga rörelsen, en trovärdig röst när han söker pragmatiska lösningar istället för blockpolitiska låsningar. Blockpolitiken förminskar partiernas rörelsefrihet och väljarnas inflytande. Den blir fördummande. För mig är det självklart, frågan är när det åter blir en självklarhet i svensk politik?

Behovet av blocköverskridande överenskommelser är större än någonsin vilket bekräftades i veckans partisympatiundersökning från SCB. Socialdemokraterna ökar tydligt. Men de klassiska blocken är långt ifrån majoritet och Sverigedemokraterna som sjunkit kraftigt senaste halvåret får ändå över 17 procent. För allianspartierna som block noteras ingen statistiskt säkerställd förändring jämfört med riksdagsvalet 2014. Anna Kinberg Batra har investerat hårt i att cementera blockpolitiken. De mindre allianspartierna kan förhoppningsvis vilja överpröva detta när de ser att L och C i SCB:n står och stampar och Kd åker ur Riksdagen.

Jag hoppas på bördigare jordmån där mer samsyn kan gro och fler uppgörelser komma på plats i närtid kring energipolitik och bostadsbyggande. I väntan på detta bör relationen fördjupas mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Efter Miljöpartiets kris och kongress, samt genomförd regeringsombildning är det dags för oss alla att gemensamt fokusera på sakfrågorna och faktiskt själva relationen.

Alla äktenskap behöver tid och omsorg, att man tycker om varandra och ser ett gemensamt projekt. S och Mp är ett lagom omaka, och därför dynamiskt, par.

För egen del har jag alltid tyckt att mitt tillväxtvänliga, välfärdsskapande, ”ordning och reda”-parti finner en bra partner i ett grönt parti. En partner som precis som jag gillar friskolor, förnybar energi och växande tjänstesektor.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska inte bada badtunna eller grilla korv framför journalister. Inte heller ska vi överkonsumera mineralpuder (som en krönikör i Aftonbladet ville ge Lövin tillsammans med en hårborste). Varför sminka över det faktum att flera av våra företrädare är äldre och mer erfarna? Den borste svensk politik mest behöver är den som ska borsta ut skadlig blockpolitik

Publicerat i:

Kommentarer inaktiverade.