Politikervecka utan politiker?

Publicerat den 1 juli, 2016

Skriver krönika i NSD här

Om tre dagar startar årets Almedalsvecka. En politikervecka grundad av Olof Palme när han i slutet av 60-talet höll tal på ett lastbilsflak intill vackra Almedalen. Ord och politik omgärdat av hav, rosor och Visbys ringmur.

Detta väckte ett intresse som bara har växt sig starkare sen dess. När 2000-talet inleddes och jag började besöka Almedalen hade politikerveckan etablerat sig som en unik arena där samtliga partiledare talade och media flitigt rapporterade.

Mötet mellan politik, journalistik och näringsliv finns fortfarande kvar. Men när besökare, sociala mediekanaler och mobilkameror blivit allt fler är det mer påpassat och mindre förutsättningslöst. Det är lätt att bli nostalgisk och minnas tiden då klädseln var ledig, seminarierna endast en handfull och det var samtal – aldrig försäljning.

Mer politik och mindre yta helt enkelt. Jämfört med 15 år sedan är det klart svårare numera att skilja den festinriktade så kallade Stockholmsveckan från politikerveckan.

Varför åker då några av oss fortfarande dit varje år? Kort och gott för att det är givande.

Jag var politisk redaktör på en lokaltidning, sedan politisk tjänsteman, därefter kommunikationschef inom energibranschen, och nu förtroendevald politiker.

I alla dessa roller har jag haft anledning att lobba, bevaka, rapportera och opinionsbilda under Almedalsveckan. Möten, arrangemang och kontakter som inte kunnat ske någon annanstans har ägt rum i Visby.

Men själva politikerveckan har onekligen skiftat karaktär. Från politik i fokus – till typ allt mellan himmel och jord i fokus.

Det senaste är att allt fler jurister och finansiella placerare tar plats i vimlet.

Företag och intresseorganisationer hör definitivt hemma i Almedalen. Men varför ska banker och tjänstemän på statliga myndigheter vara där? Det är skattebetalarna som i förlängningen står för myndigheters och kommuners aktiviteter.

Politikerna som ytterst är uppdragsgivarna företräder sig själva – tro det eller ej – utmärkt bra under politikerveckan.

I år arrangerar Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting ett vårdseminarium.

Ni hittar oss på måndagen klockan 10 nära Stora torget. I alla fall om ni letar och tar er förbi alla jippon, och en och annan jurist.

Det kan ju vara en utmaning numera – att hitta just politiker under politikerveckan

Publicerat i:

Kommentarer inaktiverade.