Sjukt Hus och svindyra strumpor

Publicerat den 29 september, 2016

sjukt hus

Skriver krönika i NSD

Förra veckan besökte jag bokmässan i Göteborg. Fokus var att följa debatten om den nya boken ”Sjukt Hus”. En bok om granskningen av Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) i Stockholm.

Granskningen belyser de beslut som den styrande Alliansen fattade åren 2008-2010 om en Offentlig-Privat-Samverkans-upphandling (OPS). En upphandling som S/V/Mp röstade nej till, och som borde ha avbrutits när det bara fanns en enda anbudsgivare.

Men trots vår högljudda kritik mot bristande konkurrens, en sjukt hög prislapp och ett närmast planekonomiskt avtal ända fram till år 2040 (!) så tilldelade M/L/KD/C kontraktet till Skanska/Innisfree. Det kommer drabba patienter när kostnaderna för NKS tränger ut annan vård.

För att krydda en redan illasmakande soppa så har nu även Skatteverket underkänt finansieringen av NKS. Till Sveriges största byggprojekt användes en räntesnurra för att via Luxemburg undanhålla mångmiljonbelopp från beskattning, enligt Skatteverket.

Men är det som händer i Stockholm intressant för resten av landet? Jag och finansminister Magdalena Andersson anser det när M gång på gång visat att de inte värnar om skattebetalarnas pengar i Stockholmsregionen.

”Därför är det här inte längre en fråga bara för Landstingsmoderaterna utan för partiets högsta ledning. Anna Kinberg Batra måste tillsätta en lokal kriskommission för att få klarhet i affären” har Magdalena Andersson sagt i Svenska Dagbladet.

Jag håller med. En vård av bästa kvalitet förutsätter att våra skatteintäkter används klokt. Stockholm har landets högsta landstingsskatt, hög sysselsättning och höga skatteintäkter. Dessa resurser får inte slösas bort i inkompetenta upphandlingar. Vårdens resurser ska gå till vård!

Nya Karolinska är tyvärr förmodligen inte den enda misslyckade och inkompetenta upphandlingen du hört talas om i Stockholms läns landsting. Många har skrattat och gråtit över de rekorddyra strumporna för 6 000 kronor paret. Den så kallade #strumpgate har gett eko över landet. Även denna upphandling beslutade Alliansen om medan vi socialdemokrater röstade nej.

Bland det värsta är hur Alliansen hanterat själva skandalen. Ansvariga politiker duckar bakom chefstjänstekvinnan som utan formellt mandat tecknat avslutskontrakt med företaget som ger dem ytterligare en miljard(!) av skattebetalarnas pengar. Och förbinder landstinget att lämna positiva referenser om företaget!

Dra mig baklänges på en liten vagn som min kära farmor skulle ha sagt.
Eller ”Det finns tyvärr inga regler mot att vara inkompetent” som en professor i juridik kommenterade #strumpgate. Men det går att välja mer eller mindre kompetenta politiker. Ekonomiska trovärdigheten för Anna Kinberg Batra minskar när hennes partivänner gör så dåliga affärer i Sveriges största landsting.

Publicerat i:

Kommentarer inaktiverade.