Sjukvården engagerar allt fler

Publicerat den 19 januari, 2017

Skriver krönika i NSD

Sjukvården är den viktigaste politiska frågan just nu. Den har seglat upp tätt före skolan och invandring/integration, det visade en undersökning från Novus nyligen.

Jag tror skälen är flera. Den migrationspolitiska uppgörelsen och förändringar av regelverket för asylsökande och deras familjer var nödvändig. Värderingarna om ett solidariskt flyktingmottagande som i grunden är självklart och gynnsamt för vårt land kvarstår. Samtidigt har ansvar tagits för att hantera kostnader och hur många vi praktiskt kan ge ett fullvärdigt mottagande.

Invånarna kan vara trygga med att S/MP-regeringen har både ledarskap och empati för att klara av att ta svåra beslut i en föränderlig värld. Det skapar också utrymme för debatt och intresse för andra frågor.

Den som är frisk vill många saker. Den som är sjuk bara en. Sjukvården ska finnas där likt ett samhällskontrakt att vi tar hand om varandra när det behövs. Så att det är behoven som går först – aldrig betalningsförmåga eller omfattning av försäkringsskydd.

Min barndomskompis dotter som tre år gammal har drabbats av en vidrig cancersjukdom med osäker utgång får därför sedan midsommar den bästa vården. Den är så oerhört kostsam och så oerhört prisvärd då den kan rädda hennes liv.

Jag vill att alla medborgare ska känna samma trygghet att sjukvården finns där för oss alla om vi har oturen att behöva den.

När köerna i vården växer och viktig rehabilitering uteblir så ruckas tilltron till samhällskontraktet. För om jag inte är trygg med att någon tar hand om mig så blir viljan mindre att själv bidra. Några börjar välja privat sjukförsäkring, men det enda du ska behöva välja är det parti du tror sköter vården bäst.

I Stockholms län sa det moderata personallandstingsrådet i förrgår att ”politikerna kan inte lösa akutkrisen”. Men politik spelar roll! Det är stora skillnader i hur socialdemokrater och moderater tycker, tänker och prioriterar sjukvården.

Just nu är det intensivt intresse för sjukvårdspolitiken i både S-styrda Norrbotten och M-styrda Stockholms län. I Stockholm sker flest läkarbesök per invånare trots att vi varken har den äldsta eller sjukaste befolkningen i landet. Styrande Moderaternas privatiseringspolitik är långtgående och vårdens pengar går till mycket annat än sjukvård.

Om Anna Kinberg Batra eller Moderaterna i Norrbotten vill prata om det som är väljarnas viktigaste fråga så bör de inte framhålla det långvariga moderata landstingsstyret i Stockholms län. Resultatet och idéerna om vägen framåt imponerar inte.

Publicerat i:

Kommentarer inaktiverade.