Vad innebär en röst på ett alliansparti?

Publicerat den 16 mars, 2017
Foto: Magnus Selander

Fotograf: Magnus Selander

Skriver krönika i NSD

Stockholmare är smartare än lantisar. Så sa moderatledaren och alliansens gemensamma statsministerkandidat. Ett uttalande hon idag rimligen ångrar.

Jag hoppas att Anna Kinberg Batra även får ångrar sitt utspel om att Moderaterna bör förhandla med och ta stöd av Sverigedemokraterna. Men nu är utspelet gjort och Jimmie Åkesson har fått en oförtjänt present.

Moderaterna är nu i kris medan Centerpartiet ökar. Men centern har en hel del obesvarade frågor. Om Annie Lööf verkligen vill stänga dörren till SD så borde hon inte stå bakom Anna Kinberg Batra.

Alliansen kan inte agera som ett smörgåsbord i olika blåa, gröna och bruna toner där man låtsas som att man bara får det ena partiets flyktingpolitik eller det andra partiets klimatpolitik.

Frågan om SD:s roll och den väsensskilda migrationspolitiken mellan M och C har nu blivit helt oförenliga motsatser och väljarna förtjänar svar om vad en röst på ett alliansparti egentligen innebär efter valet.

I Stockholms läns landsting styr alliansen sedan mer än tio år tillbaka, och sedan 2014 i minoritet med Sverigedemokraterna som vågmästare.

Vi har i Stockholms län ekonomiska förutsättningar som andra landsting bara kan drömma om. Under åtta av åren satt dessutom Landstingsmoderaternas partikamrater på regeringsmakten.

Således har moderatstyret haft gott om tid att forma sjukvård och skatter som de velat. Men M i Stockholmslandstinget skyller hellre på staten.

Under sportlovet kastade sig moderata finanslandstingsrådet ut i både skidbacke och media: ”Jag står i skidbacken i ett landsting (Dalarna) som har stora ekonomiska underskott sedan åratal men inga krav på sig för att effektivisera sin verksamhet. Det ligger ett mycket stort ansvar på statsmakterna här.”

Men sanningen är att staten just har försökt att reformera landstingen, göra styrkeförhållanden jämnare och därmed även minska utjämningsbehoven. Regionreformen gjorde dock Moderaterna allt för att förstöra.

Svepande krav på effektivisering leder också fel, eftersom även välskötta landsting med fina sjukvårdsresultat tar emot pengar i det utjämningssystem som beslutats av en bred riksdagsmajoritet.

Dalarna har de senaste åren för övrigt gjort ett stort effektiviseringsarbete, medan moderata styret i Stockholms län ägnat sig åt miljardrullning i samband med upphandling av stödstrumpor, Nya Karolinska, och konsulter, som gett en ineffektiv och dyr vård.

I Sveriges kommuner och landstings (SKL) stora ”Resultatöversikt för 16 hälso- och sjukvårdsområden” är Stockholm bäst på ett enda område, och hamnar totalt på 15:e plats av 21. Dalarna återfinns på samma lista på 6:e plats.

Moderaterna borde testa lite ödmjukhet och klädsam självkritik. De visar med sitt sätt att sköta Stockholmslandstinget att de inte är ett parti för Stockholmarna. Och med sitt utspel om skatteutjämningen att de inte är ett parti för resten av landet heller.

Jag hoppas och tror inte de återfår förtroendet att leda varken landet eller Stockholms läns landsting efter nästa val. Jag vet att väljarna är smarta.

Publicerat i:

Kommentarer inaktiverade.