Vården funkar annorlunda än skolan

Publicerat den 11 maj, 2017

Skriver krönika i NSD

Nu har Ilmar Reepalu överlämnat sitt slutbetänkande i ”Kvalitet i välfärden – bättre upphandling och uppföljning”. Den så kallade Reepalu-utredningen har väckt debatt. Att som Moderaterna i Stockholmsregionen försvara alla möjligheter för privata företag att ta ut vinst i välfärden (DN Debatt 14/12 samt Aftonbladet Debatt 9/5) vittnar om hur ideologiskt förblindade de är. Men man måste inte älska Reepalus förslag bara för att man tycker att skattepengar ska användas till välfärden. Vinstjakt ska självfallet stoppas, men jägare brukar anpassa vapen utifrån terräng och vad man jagar.

Ekonomiska drivkrafter kan vara starka och måste kunna regleras. Den som påstår annat måste vara orimligt naiv. För mig är det helt centralt att dina intressen som patient går före vårdbolagens intressen. Vårdens pengar ska verkligen gå till vård.

För mig är det också uppenbart att skola och vård är verksamheter med helt olika förutsättningar. I skolan är möjligheterna till produktivitetshöjningar små samtidigt som resultaten av undervisningen är svåra att hålla isär från elevens hemförhållanden och egen prestation. Det skapar starka incitament att kapa kostnader genom att skära ner på personal. Detta har alltför många elever, föräldrar och lärare drabbats av. Det är talande att Donald Trumps administration ser Sverige som ett intressant föredöme på skolans område…

Sjukvården fungerar annorlunda än skolan. Stora skillnader finns mellan olika discipliner. För många vårdåtgärder gäller att de är lätta att definiera och att resultaten är lätta att mäta. Samtidigt är både möjligheten till och behovet av innovation och utveckling stort. Detta särskilt inom de mest komplexa delarna av sjukvården. Dessa skillnader reflekteras inte i den utredning om vinster i välfärden som Ilmar Reepalu presenterat. Det är en viktig brist. Orsaken är ju att det blev Vänsterpartiet som dikterade utredningens direktiv. Det är närmast löjligt när alliansen ondgör sig över Reepalus utredning samtidigt som de inte visat någon som helst konstruktiv kompromissvilja.

För mig står det klart att frågan om vinstbegränsning måste få olika svar i skolan och i vården. För vänsterpartiet verkar verkligheten och det parlamentariska läget helt ointressant då de mest vill ha debatten. För alliansen verkar också retoriken viktigast. Båda läger vill skapa debatt när alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna förväntas rösta emot en kommande proposition. Bedrövligt säger jag. Frågan om vinster i välfärden är för viktig för att hanteras som ett retoriskt slagträ.

Publicerat i:

Kommentarer inaktiverade.