Vi måste fortsätta prata om bostadsfrågan

Publicerat den 1 maj, 2016

Krönika publicerad i Stockholmstidningen 29 april

I helgen är det 1 maj och vi avrundar regionens gemensamma vårkampanj. Men detta är inte mållinjen – utan startskottet. Vi måste fortsätta driva frågan som om varje dag var en bostadskampanj.

Tolv dagar, tusentals dörrknackningar och många nya medlemmar senare. När bostadskampanjen avslutas är det många stockholmare som har hört oss och tycker att Socialdemokraterna har stor trovärdighet i bostadsfrågan. Det är oerhört viktigt och vi ska fortsätta att prata i den megafonen.

Jag var 22 år när jag fick nyckeln till min första egna bostad. Jag minns fortfarande känslan av att fylla kylskåpet och se mitt namn på ytterdörren. Här bor jag. Ingen tvingade mig att flytta inom ett halvår. Ingen krävde mig på ockerhyra. Fler måste få känna den känslan. Det handlar främst om individens frihet och livskvalitet. Men också om företagens tillväxt och regionens utveckling.

Idag saknar så många som 353 000 unga vuxna i Sverige ett eget hem. I Stockholm är bostadsstadssituationen absolut svårast. Risken finns att man cementerar en generationsklyfta på bostadsmarknaden där olika generationer har helt olika förutsättningar. I dag tar det hela 26 år att spara ihop till insatsen för en genomsnittlig etta i Stockholmsområdet. Det vill säga om man har möjlighet att spara 1 000 kronor i månaden. Det har blivit svårare, dyrare och mer ojämlikt i chanserna att få en egen bostad.

Vi måste därför agera på många olika nivåer. Landstinget kan påverka genom bostadsbyggnadskansli, bättre samsyn kring regional planering av bostäder och kollektivtrafik. Kommunerna som har makten över vad som byggs, var och när, är förstås huvudrollsinnehavare. Men ska vi få igång bostadsbyggande och flyttkedjor på allvar så krävs en bra nationell bostadspolitik. I dagsläget har Sverige ingen bostadsminister. Men vi måste ha en tydlig bostadspolitik. De blocköverskridande samtalen måste ge resultat. Framtiden börjar här.

Publicerat i:

Kommentarer inaktiverade.